Zdravo hujšanje in načelo srednjega glikemičnega indeksa

Apr 22, 2020 | Hujšanje, Zdravje

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in danes bomo govorili o načelu srednjega glikemičnega indeksa iz knjige Ko imajo hormoni žur na strani 115.

Veliko vprašanj sem dobila v tej smer kaj lahko jeste, kako lahko kombinirate in sedaj vam bom vse razložila.

Če vzamemo recimo bel kruh ima glikemični indeks 70. Na ta bel kruh dodamo rezino pršuta, ki pa ima glikemični indeks 0, ker je to čista beljakovina. Če bi tukaj pojedli samo kruh se nam močno dvigne sladkor v krvi. Če pa skupaj z belim kruhom pojemo še pršut imamo 70+0=70 in delimo z 2, ker imamo dve živili in pridemo na skupni 35 glikemični indeks. To še vedno ni čisto zdrav obrok oziroma je na meji. Če temu obroku dodamo npr. še olive, ki imajo glikemični indeks 15 imamo sedaj 70+0+15=85/3=28. Vse kar je pod 30 glikemični indeks je za hujšanje, sladkor ostaja v ravnovesju in se ne sprošča ta nepopisna lakota.
Če bi obroku dodali še sir, se bi vrednost glikemičnega indeksa še malo zmanjšala.

Zadnjič sem vam že govorila, da kako pomembno je, da krožnik razdelite na 3 dele. ⅓ krožnika so beljakovine, ⅓ krožnika so ogljikovi hidrati, ⅓ krožnika je kuhana zelenjava. Poleg tega krožnika pa lahko pojeste še neomejeno solate.

Jaz sem imela za kosilo naslednje: ⅓ krožnika je bila doma pripravljena bolonjska omaka, ⅓ krožnika sem imela čičeriko, moji otroci so imeli polnozrnate testenine, ⅓ krožnika pa sem imela kuhan brokoli.
Glikemični indeks mojega kosila: bolonjska omaka ima okrog 30, čičerika ima 40 in ravno tako testenine, kuhan brokoli je 15 in solata je tudi okrog 15. Če vse skupaj seštejemo je 30+40+15+15= 100/4= 25 glikemični indeks.

Vedno pri obrokih gledamo, da pojemo beljakovine ter vprašamo se tudi ali imamo v obroku vlaknine. Vlaknine ravno tako zmanjšujejo glikemični indeks.

Lahko jeste čisto vse tudi torto. Lahko pojeste sladico brez problema, ampak pred sladico morate pojesti recimo pest mandljev ali pa popiti 2 dcl jogurta in potem brez problema pojeste sladico in sladkor ostane v ravnovesju.
Dejmo sedaj še izračunati glikemični indeks. Borovničeva torta ima okrog 65, če še prej pojemo mandlje, ki imajo glikemični indeks 15 in seda če seštejemo vse skupaj je 80/2= 40, kar je še vedno preveč in sladkor se bo dvignil. Če pa še poleg mandljev popijem kozarec jogurta imam vse skupaj 105/3=35 kar še vedno ni precej dobro. Lahko pa namesto borovničeve torte naredite sladico iz temne čokolade. Recepte za sladice iz temne čokolade najdete v knjigi Ko imajo hormoni žur.

Jaz upam, da sem vam dobro razložila načelo srednjega glikemičnega indeksa. Načelo srednjega glikemičnega indeksa je 100% rešitev, da se znebite odvečne teže, da se preoblikujete, da se pomladite, obnovite in da poskrbite za svoje dobro telo.

Imejte se radi, delajte dobro za sebe in vaše telo vam bo vse to vračalo.