Zdravo hujšanje in glikemični indeks

Apr 20, 2020 | Hujšanje, Zdravje

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in danes bomo imeli naključen nasvet iz knjige Ko imajo hormoni žur. Odprlo se mi je na strani glikemični indeks.

Glikemični indeks pomeni naslednje. Na primer če jaz jem nekaj, kar vsebuje ogromno sladkorja, se zgodi, da mi sladkor v krvi podivja.
Če jaz recimo za zajtrk pojem bel kruh in nanj namažem med, s takšnim obrokom mi naraste sladkor v krvi in čez pol ure že dobim luknjo v želodcu in telo dobi željo po še več sladkorja. Če pa mi jemo drugačno hrano, da sladkor ostaja v ravnovesju, se pa hkrati odprejo maščobne celice in zaradi tega lahko tudi hujšamo.

V knjigi Ko imajo hormoni žur v rumenem poglavju imate zapisane vrednosti glikemičnih indeksov.

Če sedaj pogledamo moj jedilnik oziroma kaj sem jedla danes za zajtrk. Jedla sem zelenjavno omleto. Vsebovalo je eno jajce, ki je beljakovina, por, papriko in poleg sem pojedla še beljakovinski kruh. Dober beljakovinski kruh je ajdov kruh z orehi. Točno ta kombinacija je odlična za uravnavanje sladkorja v krvi.
Za kosila pa jaz vedno razdelim krožnik na tretjine. Ena tretjina so beljakovine in danes sem imela pečen piščanec. Drugo tretjino krožnika dam kuhano zelenjavo, jaz sem imela danes stročji fižol. Zadnja tretjina krožnika pa so ogljikovi hidrati in to je bila ajdova kaša. Poleg obroka pa sem pojedla še solato oziroma motovilec.
Za mojo popoldansko malico sem jedla avokado in oreščke. Odločila sem se, da bom sedaj jedla več dobrih maščob in oreščkov, saj ti pomagajo pri tem, da pospešijo razstrupljanje na celični bazi.
Danes sem si naredila tudi smuti iz grenivke. Grenivka pa vsebuje ravno tako kot ananas bromelain in ta snov topi odvečno maščobo.

Vse to kar vas jaz učim, delam tudi sama. Na ta način se sama prehranjujem in se dobro počutim v svoji koži. V ta smuti z grenivko sem dala vodo in chia semena, ki so polna vitaminov in mineralov.

Če nimate idej za obroke imate v knjigi tudi veliko nasvetov.
Primer za večerjo za hujšanje je pršut, kos sira, pest mandljev in olive. Potem lahko šparglje z jajci, ki je tudi zelo dobro in okusno.

Dejstvo je, da jemo na 2 uri in pol, in to je prvi zakon tega, da ostaja sladkor v ravnovesju. Drugi zakon pa je, da se pri vsakem obroku vprašamo “Kje so tukaj beljakovine”? Komur manjkajo beljakovine mu sladkor pade v krvi in zopet pride do tega, da se mu sproži želja po sladkorju.
Da ostaja sladkor v ravnovesju se ni potrebno do konca življenja odpovedati ničemur in lahko jeste vse. Lahko jeste tudi pico ampak pojeste pol pice in poleg še eno skledo solate. Lahko jeste tudi sladice, torto ampak vam priporočam da preden pojeste torto popijete še kozarec jogurta.
Kar je še pomembno pri glikemičnem indeksu je to, da iz svoje prehrane črtate gluten. V osnovi gluten ne vpliva toliko na glikemični indeks ampak vpliva na tiha vnetja na celični bazi in gluten je ta, ki nas dobesedno od znotraj zastruplja.
V knjigi Ko ima življenje žur sem označila pri glikemičnem indeksu z zeleno vse, kar je brez glutena in kar je oranžno je z glutenom. Kar je zanimivo je tudi, da prav hrana, ki vsebuje gluten ima tudi visok glikemični indeks.

Poskrbite za zdrave obroke in poskrbite za to, da bo sladkor ostajal v ravnovesju in boste videli, kako dobro se boste počutili, imeli boste polno energije in stopila se bo odvečna maščoba.
Imejte se radi in to je ljubezen do sebe, da začnete najprej skrbeti kaj date v usta.