Zdravilna moč gozda

Apr 13, 2021

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in danes sem na zvočni kopeli. Tukaj v tem gozdu za hišo sem začela opažati gugalnice. In enkrat ko sem bila v gozdu sem razmišljala, kako bi se jaz zahvalila temu človeku, ki je postavil gugalnico sredi gozda.

Dejansko srečam družino in ravno ta gospod, ki je imel otroka avtista, postavlja gugalnice z namenom, da prepriča otroke, da gredo v gozd. 

Danes sem dobila povezavo z naslovom “Zdravilna moč narave”. Dokazano, kako gozd pomirja, kako gozd vpliva na žleze v možganih. V možganih imamo center amigdalo in to je center za boj ali beg, center, ki je povezan tudi z jezikom, saj preko njega gredo amigdalo sporočila zadovoljstva in center, ki napaja oz je odgovoren za avtonomno živčevje. To pomeni, da avtonomno živčevje vpliva na to, kako se krčijo mišice na katere nimamo vpliva, torej srčni utrip, kako potujejo živčni signali.

Ko gremo v gozd in se prepustimo zvočni kopeli gozda, to pomeni tudi veter, ptice, vsi zvoki narave enostavno vplivajo na dobro delovanje našega telesa. V tujini obstajajo prav gozdni zvočni terapevti. Druga stvar, ko objamemo drevo oziroma se ga dotaknemo, drevo občuti napadalca in začne sproščati neke snovi, ki besedno odganjajo škodljivce. Drevo ne ve, da ko se ga dotaknemo, ali smo mi lubadar, žolna, ampak dejansko sprosti enako snovi kot takrat, ko se želi škodljivca rešiti.

Dejstvo je, da vsakič ko gremo v gozd in se dotikamo dreves, smo deležni teh zaščitnih snovi, ki pa so dokazano zdrave za naše telo. Slovenija je prepredena z gozdovi. Zadnjič je Sanja Lončar pisala članek in je rekla da dobesedno gazimo po zeliščih in to je res. Naj vam pokažem, da so sedaj tukaj začele cveteti borovnice. Listke lahko naberete in si skuhate čaj ali pa kakšen listek lahko tudi požvečite saj niso strupeni. To je čisto zdravilo za naše telo.

Zadnjič ko sem pisala o čemažu, je en gospod komentiral, da je sedaj to o čemažu modna muha in da ga sedaj vsi nabiramo. Dejstvo je, da naši predniki so preživeli z naravo, dihali z njo. Mi bolj kot smo ločeni od narave, bolj smo sesuti. V Sloveniji na srečo nimamo možnosti občutiti utripa velemesta, ampak dejstvo je, da če ste bili kdaj v kakšnem velemestu, oziroma ko sem bila jaz mi je kar zraka začelo zmanjkovati , želela sem iti takoj domov saj velemesto ni zame saj mi manjka stik z naravo. 

Znanstveniki pravijo, da je narava dokazano antidepresiv. Dejstvo je, da je v trenutnem času zaradi korone depresija v porastu. Zato vam priporočam, da počasi začnite hoditi v naravo in vas drevesa požegnajo s svojo zdravilno energijo, dihajte, zdravite se z naravo.

Če vemo, da narava zdravi in je to tudi dokazano, zakaj ne bi delčka tega vzeli kar imamo na dosegu roke.

Zato pojdite v gozd, pojdite v naravo in se zdravite z naravo. Narava je zakladnica zdravja.