Zakaj kostanj redi in zakaj so gobe najboljša zelenjava
Gobe so odlično nadomestilo za beljakovine, pri ljudeh, ki ne jejo mesa. Imajo nizek glikemični indeks (15).
Gobe vsebujejo:
- Beljakovine: preprečujejo lakoto.
- Krom: ta preprečuje potrebo po sladkem.
- Silicij: deluje na čvrste nohte, lepo kožo in lase.
- Baker: je pomemben za dobro kri.
- Fosfor: deluje proti utrujenosti.
- Kalij: proti visokemu krvnemu tlaku in zatekanju telesa.
- Cink: deluje na imunski sistem in hormonsko stanje v telesu.
- Železo: proti slabokrvnosti.
- Jod: za razstrupljanje in delovanje ščitnice.
- E – vitamin: deluje na prekrvavitev, hormonsko stanje, kožo, nohte in lase.
- D – vitamin: deluje na imunski sistem.
- K – vitamin: deluje na mikrofloro v črevesju in na strjevanje krvi.
- B – vitamin: deluje na živce, razstrupljanje in energijo.
Drug plod jeseni pa je kostanj. Tudi ta je zelo zdrav.
Vsebuje:
- B – vitamine, ki delujejo proti mišičnim krčem, na energijo, na nohte in na zdravo kožo.
- B9 Folno kislino
- Vitamin B6: deluje na presnovo.
- Vitamin A
- Vitamin C
- Železo: za kri
- Cink: za imunski sistem
- Baker: za kri
- Mangan: proti bolečinam v mišicah.
- Kalij: za nižanje krvnega pritiska.
Kostanj pa je za razliko od gob, dvorezen meč. Je zdrav, vendar ima veliko vsebnost škroba. Njegov glikemični indeks je 75. Živila, ki imajo podobno vsebnost sladkorja, kot kostanj, so: njoki, prepečenec, francoski rogljički, bel kruh, krompir, itd. Če ga zaužijemo zvečer, je tako, kot da bi jedli za večerjo bele žemljice – se zredimo. Če ste na dieti, si ga privoščite s kozarcem mleka ali jogurta. Problem nastane, če kostanj zaužijete z moštom ali jabolčnim sokom, saj nastane prava energijska bomba. Sladkor vam najprej naraste, potem pa pade.
V primeru, da obožujete kostanj, vam priporočam, da za predjed zaužijete narezek iz sira in pršuta ali pa golaž in se potem lotite kostanja. Če razumemo kombinacije pa lahko nastane krasen obrok, poln vitaminov in mineralov.