Vsak izmed nas ima v svoji kakšnega ‘osebnega čustvenega trenerja’ – to je lepši izraz za ljudi, ki so večji ali manjši narcisi. Vedo vse, v sebi so nesigurni, na zunaj delujejo vzvišeno in arogantno; ne zmorejo občutit sočutja, so kritični in obsojajoči – predvsem do vas.

samozavest-srecnozivljenje

Samozavest in ljubezen do sebe – postanite vi sami vir svoje sreče. Nihče vas ne more osrečiti, če v sebi trpite!

Zunanja slika jim je pomembna. Mogoče je vaša družina videti idealna; narcis je človek, ki je na zunaj videti kot čisti dobitek na loteriji … za štirimi stenami pa se dogaja nekaj, česar nihče ne ve …
Ko ste v odnosu z narcisom, morate jasno vedeti kdo ste. Poslušali boste, da ste nesposobni, preobčutljivi, da je vsa težava v vas … in če nimate jasne slike, kod ste, boste temu začeli verjeti.
Narcisi nas učijo zgraditi svojo vrednost, svoj notranji steber moči … Zavedajte se, da ste dovolj močni, da preživite. Ohranjajte svojo energijo in nikdar, res nikdar ne dovolite, da vas prizadenejo besede, ki vam jih narcis meče v obraz … zavedajte se, da vse, kar reče, ne govori o vas, pač pa o njem.

Narcisi se ne spreminjajo. Tukaj je pika. Lahko se nekaj časa delajo, da so nekaj, kar niso – z namenom, da vas obdržijo, ker mu/ji pomagate pri njegovi/njeni popolni sliki.
Prvi navest, če ste v odnosu z narcisom in če imate možnost, izstopite.

Če ne morete izstopiti, pa se držite sledečega:
1. Nikdar se ne branite.
2. Ne vpletajte se v njihove drame.
3. Ne oporekajte.
4. Nič, kar vam reče, ne jemljite osebno.

Narcisi vam dajo ravno prav pozornosti, da ostajate. Življenje z narcisom gre iz ene drame v drugo … in predvsem – življenje gre vedno na slabše.
Narcisi vaše šibkosti uporabijo kot orožje proti vam. Ne jočite pred narcisom. Oni občutijo neko vrsto zadovoljstva, ko vas vidijo na tleh – to je njihova hrana.
Z narcisi ne delite svojih sanj. Ne delite svojih zmag in ne delite svojih ran … in nikdar narcisa ne prosite za nasvet, ker vas bo njihov nasvet odpeljal stran od vaše zmage.

Povzeto po videu na YouTube – Dr. Ramani, ki govori o narcisih, pa sem mislila, da bi mogoče to znanje komu prišlo prav 🙂 Več o samovrednosti sem pisala v knjigi Ko imajo čakre žur – če imate težave s solarnim pleksusom, se ne morete postaviti zase.