Starostne pege – kako upočasniti staranje na celični bazi

Feb 16, 2022 | Zdravje

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in danes bom odgovarjala na vprašanje “Kako si pomagati pri starostnih pegah”.

Gospa je stara okrog 50 let in pravi, da je premlada za starostne pege. Pojavljajo se jih na rokah, obrazu in enostavno ne ve kaj narediti, da se ta del zmanjša.

Dejstvo je, da je potrebno povečati antioksidante, torej oksidacija na celični bazi pomeni, da imamo v telesu preveč prostih radikalov. Prosti radikali so kot podivjani elektroni, ki delajo škodo na celični membrani. Da mi te elektrone umirimo, potrebujemo antioksidante.

Antioksidanti so C vitamin, E vitamin.

Kaj je pa potrebno narediti pri starostnih pegah? Starostne pege so dejansko oksidirana maščoba. Starostna pega nastane zaradi prevelike oksidacije maščobe in tudi če imam že obstoječe se z uživanje C in E vitamina ne pojavljajo nove.
Jaz sem nekoč tudi imela na obrazu lise od sonca in to se pigment ne tvori pravilno zaradi pomanjkanja oksidantov.
Jaz vam vsekakor priporočam večjo količino C vitamina, vsaj 1000mg na dan oziroma, če boste vzeli C vitamin pri meni, zaužijete dnevno 3 tabletke.

C vitamin deluje na vodni del celice, ampak pri starostnih pegah moramo mi poskrbeti tudi za maščobni del celice in to je E vitamin. E vitamin je naravno olje iz pšeničnih kalčkov. Tabletko lahko na začetku pregriznete in iz nje kapnete olje na pego in razmažete. Kar pa ostane lahko pojeste.

Imamo še en antioksidant, ki je močan in to je karotenoidi. Karotenoidi pa so izvlečki iz korenja, paprike, paradižnika, jagodičevja. Torej rdeča in oranžna barvila in to je močnejše kot C vitamin in E vitamin.

Za tiste, ki imate starostne pege je mogoče dovolj samo Karotenoid in ne potrebujete ne C in E vitamina. Lahko pa seveda vzamete vse, saj antioksidantov ne morete predozirati.
Karotenoid je najmočnejši antioksidant kar jih obstaja in dviguje imunski sistem ter celo za 37%, za 44% upočasni staranje in za 20% dvigne odpornost in poveča celice požiralke, te ki požirajo rakave celice.

Torej če sedaj povzamem je potrebno pri starostnih pegah dvigniti nivo antioksidantov in to so predvsem C vitamin, E vitamin in karotenoidi.

Oksidacijo pa povzroča stres, podzavestna prepričanja, ki nam povzročajo kronični stres in stres na celični bazi, nezdravo okolje, nezdrave navade in od tega se začne naše telo starati in propadati.

Uživajte in narava vas podpira, deljate za sebe, ker to kar je okrog nas je namenjeno, da nam veča nivo energije