Rastni hormon

Jan 10, 2022 | Hujšanje, Zdravje

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in danes odgovarjam na vprašanje mame, ki sprašuje za svojega otroka.
Kaj naj naredi, da se pri njenem otroku vzpodbudi rast? Raziskave so ji že pokazale, da ima neki faktor, zaradi katerega je manjši.

Dejstvo je, da ključna je večerja. Sama gospa tudi naprej razlaga, da otrok zvečer pretežno posega po kruhu in da ve, da kruh ni najboljša večerja. To je seveda čista resnica.

Današnji zapis je za čisto vse, ki se želite na kakršen koli način pomladiti, shujšati, preoblikovati svoje telo ali pa zrasti.

Desetletja nazaj so delali v Ameriki raziskave in so prišli do tega, da je to dober biznis. Rastni hormon nas preoblikuje med spanjem. Izdelali so umetni rastni hormon in so začeli v injekcijah dajati kot sedaj ko ljudje hodijo na botoks. Ampak zgodila se je ena zadeva, da rastni hormon je vplival na to, da so ljudem začeli nekateri deli telesa nekontrolirano rasti. Kasneje so zaradi tega te terapije opustili.

Dejstvo je, da naše telo vsako noč izdeluje rastni hormon in rastni hormon lahko vsak večer blokiramo ali pa ga spodbudimo. Na to najdete odgovore v knjigi Ko imajo hormoni žur na strani 236, kjer imate recepte, kaj jesti za večerjo, da se proizvaja rastni hormon.
Pomembno pa je tudi, da od 5 ure popoldne naše telo enostavno, če želimo spodbuditi presnovo, ne smemo zaužiti nobenih ogljikovih hidratov. Seveda lahko jemo zelenjavo, lahko jemo vse tiste ogljikove hidrate, ki imajo glikemični indeks manj kot 15.

Sedaj pa poglejmo kaj ima manj kot 15 glikemični indeks. Vi lahko jeste brez problema hren, ingver, janež, jogurt, kalčke, kislo zelje, kumarice, lešnike, mandlje, olive, orehe, artičoke, arašide. Ampak kje se pojavi problem? Naj vam povem, kako sem jaz blokirala svoj rastni hormon. Zvečer sem zelo rada pojedla jabolko in sem pojedla 3 jabolka in jaz sem bila še kar lačna in sem seveda posegla po sladkarijah. In seveda se mi je takoj zaklenila presnova.

Kaj pa sedaj ponuditi otroku, ki ima težave z rastjo. Otrok bi lahko za večerjo jedel ocvrto jajce, popečene beljakovinske kruhke, lahko tudi kuhano jajce. Ne pa pozabiti, da je pri večerji nekaj, kar vsebuje vlaknine.
Na moji spletni strani lahko najdete recept za beljakovinski kruh iz ajde in ta kruh pomaga pri izdelavi rastnega hormona.

Kaj torej telo potrebuje zvečer, da izdeluje rastni hormon? Potrebuje C vitamin kot prehransko dopolnilo ker tvori kolagen, in to je ključno za mladost in obnovo. Telo potrebuje tudi vitamin B3 in B6. Če bi bil moj otrok, bi mu zvečer pripravila shake z mlekom iz mlekomata oz z mlekom, ki ni homogenizirano, saj to mleko izplavlja iz telesa B vitamine. V shake-ih dobite kalcij, magnezij, kalij, cink ter aminokisline (alginin, glicin, lizin, triptofan, ki deluje na hormon sreče in zadovoljstva).
Brez česa pa absolutno ni rastnega hormona pa je Omega 3 maščobna kislina, tista, ki pomaga pri tem, da so hormoni topni v maščobi.

Seveda pa če bi bila sedaj jaz v procesu preoblikovanja, bi poskrbela za ljubezen do sebe, ki se začne s tem, da nahranim svoje telo, da peljem svoje telo na sprehod, da dovolj pijem in posegam po tistih stvareh, ki podpirajo moje telo.

Še en nasvet za vse tiste, ki želite po novem letu kakšno kilco shujšati, držite se tega, da jeste na 2 uri pa pol do 3 ure, ob 5 imejte malico, čez dve uri oz. nekje do 8 ure zvečer imejte večerjo in pred spanjem vzamete še C vitamin in Omega 3.

Naše telo je samo zemljevid, kje imamo pomanjkanje, tudi ljubezni do sebe. Če vidite, da imate zaščitno oblogo na določenem predelu telesa, to je samo pokazatelj, da nekaj naredite za svoje telo.

Še eno sporočilo iz kart Prehod v novo dobo (nemške):
Odgovornost – pomeni, da se jaz pogumno odločam za sebe, da delam tisto, kar je dobro za mene in predvsem posegam po odnosih, ki podpirajo moje telo in mojo dušo.

Uživajte, imejte sebe radi in dovolite, da se v vašem življenju zgodi čudež novega.