Poletne skušnjave in načelo srednjega glikemičnega indeksa

Jul 14, 2022 | Hujšanje, Zdravje

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in nekaj moram deliti z vami.

Prej sem šla v trgovino in ker je vroče, sem kupila banjico sladoleda. Ko sem prišla domov, sem skupaj z mojimi dekleti pojedle celo banjico.
Pomislila sem, da se mogoče tudi vam to dogaja. Da vas enostavno zagrabi želja po nečem dobrem in potem seveda veste, da če nekaj ljudi poje celo banjico sladoleda, da gre sladkor v višave.
Torej, kaj je potrebo narediti, da sladkor ostaja v ravnovesju in predvsem to, da se ta sladkor ne obesi na telo?

Govorili bomo o načelu srednjega glikemičnega indeksa in o tem, kako sedaj preprečiti, da me zvečer zaradi te banjice sladoleda ne zagrabi želja po še več sladkorja ampak, da sladkor ostaja v ravnovesju.

Torej sladoled ima glikemični indeks okrog 65 in če je to kot samostojni obrok pomeni, da sladkor gre res v višave. To je npr primerljivo s sadno torto in tudi z lubenico.
Problem je, če mi naenkrat preveč sladkorja zaužijemo in če želimo, da sladkor ostaja v ravnovesju, mora biti glikemični indeks okrog 35.
Prvo pravilo, ki jo moramo definirati okrog zdravega prehranjevanja je, da vse kar pojemo v roku ene ure, se šteje za en obrok. Če želimo, da sladkor ostaja v ravnovesju, moramo v istem obroku pojesti nekaj od beljakovin, ker vse beljakovine imajo glikemični indeks 0.
Torej če pojem sladoled, ki ima glikemični indeks 65 in v istem obroku pojem še jogurt ali pa kos sira, v tem primeru sladkor ostaja v ravnovesju, ker je to glikemični indeks 0. Od kosila mi je ostala še kumarična solata, ki sem jo prelila z jogurtom in dodala malo skute. Če sedaj vse skupaj seštejmo: sladoled ima glikemični indeks 65, skuta je 0, kumare okrog 10 in jogurt okrog 15. Vse skupaj pride 0+10+15=25/3=8. Potem pa seštejmo skupaj s sladoledom 8+65=73/2= in pridemo na okrog 36 glikemičnega indeksa našega obroka. Seveda to ni obrok za hujšanje ampak v tem primeru mi sladkor ne bo narasel in to pomeni da čez 2 uri ali 3 ne bom imela nepopisne želje po sladkem.

Na takšen način ostaja sladkor v ravnovesju in lahko jemo vse ter se nam ni potrebno odpovedovati določeni hrani. Recimo sedaj se že dobi grozdje, ki ima glikemični indeks 45. Sladko sadje ima kar precej visok glikemični indeks. Če pa pogledamo sadje, ki pa ne spada v to kategorijo sladkega sadja je pa kislo sadje. Kislo sadje lahko pojemo kolikor hočemo. To so npr borovnice, maline in seveda, ker ne vsebujejo beljakovin in če pojemo v istem obroku še nekaj od beljakovin, tako sladkor ostaja v ravnovesju. Za primer lahko pojest borovnice in poleg popijete še jogurt.

V teh vročih dneh glede zdrave prehrane je pomembno, da zaužijemo dovolj beljakovin. Sadje in zelenjava ne vsebujejo beljakovin tako je potrebno zaužiti hrano, ki vsebuje beljakovine. Npr. če imate radi pršut je to odlična zadeva, lahko še skuto, jogurt, priporočam tudi kozje izdelke in oreščke, predvsem mandlje. Vsekakor pa pred zaužitjem pripročam da oreščke namočite, da se izplavi oziroma sčisti fitinska kislina, saj v nasprotnem primeru nam fitinska kislina izplavlja žveplo iz telesa. Žveplo pa je mineral, ki pomaga pri razstrupljanju našega telesa.

Torej, lahko jemo vse, tudi sladoled. Spomnila sem se še en primer. Če imate radi pivo in ga pijete v teh vročih dnevih za žejo, pivo ima glikemični indeks 110. To je največja oblika sladkorja. Zato predlagam, da če imate radi pivo, zaužijte v istem obroku še nekaj od beljakovin.
Več o tem sem tudi pisala v knjigi Ko imajo hormoni žur, torej o pivu in glikemičnem indeksu.

Načelo srednjega glikemičnega indeksa je dejansko rešitev tudi pri tem, da se čez poletje ne zredite, da imate dovolj energije, da se dobro počutite in nenazadnje, da ne posegate po še več sladkem.

Uživajte v poletju in dovolite, da se vaše telo napolni z D vitaminom, saj je vitamin mladosti, obnove, hormonskega stanja in vitamin, da se dobro počutimo.