Nabiranje rmana in lakote – pozdrav iz narave

Jul 3, 2023 | Videoblog

Danes pa lep pozdrav iz narave.

Sem v okolici Sežane. Šla sem nabirat rman in lakoto – našla sem rumeno lakoto. Na Gorenjskem rumene lakote ni, je samo bela. Rumena je močnejša. Lakoto prepoznate po tem, da ima cvetke v obliki zvezdice na štiri dele. Iz zelišč bom pripravila macerat z domačim olivnim oljem. Zelišča daste v kozarec za vlaganje, jih prelijete z domačim oljčnim oljem, ga tesno zaprete in ga postavite za 40 dni na sonce.

Živimo v velikem obilju in tega bi se morali zavedati. Tu v Sloveniji se vsak lahko sprehaja v naravi, četudi ni njegova zemlja. V Avstriji na primer, tujcem ni dovoljen vstop na zasebno lastnino. V Avstriji ne smeš v gozdu, ki ni tvoj nabirati gob, niti borovnic, in verjetno velja enako za zelišča. V Sloveniji lahko vsak gre v naravo in nabere zelišča, čeprav ni tvoja zemlja.

Rman je notranja metla za jetra, ledvica, za odvajanje strupov iz telesa, za težave s holesterolom, za čiščenje megle iz glave… Tisti, ki imate meglo v glavi, imate težave z jetri. Rman je metla za notranje organe. Ko očistite jetra, se prečistijo še možgani in tako imate lahko sveže misli. Rman lahko posušite in ga pijete kot čaj. Lahko pa naredite ta macerat iz lakote in rmana in to olje pijete eno žličko zjutraj.

Možgani so velika maščoba in če greste na dieto stran z maščobami, pomeni, da se vaši možgani skrčijo. Ne bojte se maščobe. Celična membrana je narejena iz 75% maščob ter iz 25% beljakovin. Če želimo zdrave celice, potrebujemo dobre maščobe.

Zelišča nabirajte ob sončnem vremenu, ker sonce aktivira eterična olja v njih. Uživajte v nabiranju!.