Mleko da ali ne?

Sep 29, 2020

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in danes bomo govorili o tem ali mleko ja ali ne.

Vemo, da v večina virih govori “proč z mlekom, proč z mlečnimi izdelki”. Vemo tudi, da se tega mnogi poslužujete, čeprav po drugi strani poslušate mene, ki govorim popijte jogurt, skuto in ste mnogi zmedeni.

Tisti, ki berete knjigo Medicinski medij, govori o tem, da z mlečnimi izdelki proč z njimi.

Moje mnenje je, da če gledamo s te strani, da so naši predniki preživeli tisočletja na en način, verjamem da bomo tudi mi.

Če pogledamo npr. farmatirano mleko, ki ima rok uporabe pol leta, se bo verjetno barva vaše stene prej umazala kot mleko pokvarilo. Zadnjič mi je ena gospa napisala, da je končno našla pravi jogurt, mi seveda pošlje sliko in je bil z okusom mango. O tem sem že govorila, da takoj, ko je sadni jogurt, je tukaj že ogromno sladkorja.

Večina zdravnikov opozarja predvsem takrat, ko zbolimo, stran s prehranskimi dopolnili. Tukaj se popolnoma strinjam, saj prehranska dopolnila, ki so umetna in če si že zbolel, tukaj nimaš več kaj dodajati prehranskih dopolnil in je bolj enostavno reči proč z vsem, saj si z umetnimi zadevami delaš škodo. Isto pa je z mlekom. Mleko, ki je tako predelano, da je rok uporabe pol leta, ni več naravna hrana. Jogurti imajo notri konzervans in to je sladkor. Ali je to še naravno živilo? Tukaj notri je dvorezen meč. Ne govorim o tistih, ki imate alergijo na mleko in mlečne izdelke ter laktozo. Za vas veljajo popolnoma druga pravila. Tisti pa, ki smo zdravi, je pravilno da uživamo fermentirane mlečne izdelke (skuta, jogurt, kefir). To je vir ne samo beljakovin ampak tudi probiotičnih bakterij, ker s tem nahranimo mikrofloro v našem črevesju. Mikroflora pa vpliva na to, da se ostala hrana razgradi, da pridejo hranilne snovi v vsako celico našega telesa. Enako kot imate zdravo vaše črevesje, enako imate zdrave vaše možgane. Tisti, ki ste prebrali knjigo “Požgani možgani” dobro veste, da avtor te knjige navaja, kako pomembno je uživati tudi probiotike.

Jaz sem prepričana v to, da mlečni izdelki sami po sebi niso škodljivi, ampak druga zadeva pa je, da če kupujemo nekaj, kar je močno predelano in vsebuje dodane sladkorje je pa to druga zgodba. Slovenija je ena velika vas, tudi tisti ki živite v Ljubljani je Ljubljana proti nekemu velemestu vasica in dejstvo je, da v Sloveniji sigurno kdo pozna nekoga, ki ima kmetijo. Obstajajo tudi mlekomati, kjer dobite domače mleko, ga lahko sami skisate in pridelate svojo skuto. Lahko naredite tudi svoj jogurt. Slovenija je ena velika vas in imate ogromno možnosti, da uživate kvalitetno ter domačo hrano in ni potrebno, da kupujete tuje uvožene znamke, ker imamo vse tukaj.

Če se sedaj vrnem na začetek zgodbe in če so naši predniki preživeli ob navadnem mleku, mislite da mi ne bomo?
V knjigi Ko imajo hormoni žur sem naprej raziskovala o mandljevem mleku če vsebuje beljakovine ter o kokosovem mleku ali vsebuje beljakovine? Ali lahko riževemu mleku rečemo mleko? V knjigi boste našli tudi odgovore na to.

Riževo mleko ima glikemični indeks 85, to je kot bi jedli sladkor z žlico. Riževo mleko tudi ne vsebuje skoraj nič beljakovin. Kozje mleko ima največ beljakovin in ravno tako tudi sojino mleko. Največ ogljikovih hidratov pa ima sojin jogurt s sadnim okusom.
Če sedaj poenostavim, riževo mleko ni mleko, kokosovo mleko tudi ni mleko, mandljevo mleko je absolutno mleko ker ima glikemični indeks 30. Za vse tiste, ki ne morete uživati navadnega mleka lahko uživate mandljevo oz. ovseno mleko.

Ker beljakovine gradijo karnitin, karnitin pa je voziček (to imate v knjigi na strani 280), ki odpelje odvečno maščobo iz maščobne celice v mišične celice na kurjenje.
Karnitin je prevozno sredstvo za maščobe, preprečuje zakisanost telesa, odstranjuje nakopičeno mlečno kislino, presnavlja aminokisline, pospešuje odvajanje amoniaka iz telesa, je odličen antioksidant. Vse to dobimo v ribah, jajcah, fižolu, pršutu, špinači, skuti, jogurtu, ovsu.

Če poslušamo vse te moderne tehnologije, da ne smeš mleka, mesa, rib, gob, jajc, lahko pa ješ čokolado, ki povzroča hormon sreče ampak no koncu se zrediš in si nesrečen. Potem želiš shujšati ter manj jesti in padeš v začaran krog in nikamor ne prideš.

Držite se zdrave kmečke pameti in bog že ve zakaj nam je vse to dal kar potrebujemo. Poskrbite čim bolj za zdravo dušo.