Hujšanje in sadje – načelo srednjega glikemičnega indeksa

Jan 4, 2018

Pozdravljeni, danes bomo govorili o hrani, kako kombinirati hrano in nenazadnje smo po novem letu, tako da želim vam vse dobro v tem letu. Ponavadi naredimo za novo leto neke obljube in če ste se odločili, da boste nekaj drugače naredili, res vas prosim, da začnite vztrajati na tej poti, ker potem je najbolj enostavno biti razočaran nad samim sabo ker nič ne naredite. Ampak če ste se odločili, da boste nekaj drugače naredili, dejte sebi obljubo.

hDanes vam bom podala nekaj nasvetov glede hrane, ker danes je izobilja vsega dobrega, povsod se da dobiti veliko dobrih stvari in sedaj pa, kako kombinirati.

Npr. kaki je zakladnica vitaminov in mineralov. Oranžna in rdeča barvila delujejo na imunski sistem, boljši vid. Dejstvo je, da karotenoidne in flavonoidne snovi obnavljajo vid.

Če pa sedaj pogledamo glikemični indeks, ki ga najdete opisanega tudi v knjigi Ko imajo hormoni žur, imata kivi in kaki glikemični indeks 50. To po domače pomeni, da če boste pojedli cel kaki, vam bo sladkor narastel in čez pol ure se lahko že sproži lakota in boste imeli tisti grozen občutek v želodcu. Če pa sedaj gledamo barvo kakija, rdeče oranžna barva, ki sta pomembni za prvo in drugo čakro, daje energijo. Ampak tisti, ki pa smo občutljivi na sladkor, pa je pomembna kombinacija in zato je pametno, da če že jemo kaki, ki ima glikemični indeks 50, da v istem obroku dodamo še nekaj, kar ima nižji glikemični indeks recimo jogurt. Navadni jogurt ima glikemični indeks 15 in skupaj s kakijem znašata 65, to delimo z 2 (ker imamo dve živili) in dobimo 32.5 glikemičnega indeksa. Vse kar je okrog 30 ali pa 35 pomeni, da je obrok, ki pomaga pri zmanjševanju teže.
Odlična kombinacija je tudi, če poleg kakija pojemo kos sira, ki ima glikemični indeks 0 ter pest orehov, ki imajo glikemični indeks 15. Pri tem obroku imamo glikemični indeks 65 deljeno s tremi živili, ki pa je 22. Dejansko smo jedli več kot v prvem primeru, telo je dobilo več hrane, kar pomeni nižji glikemični indeks. Ta hrana se bo počasi spreminjala v sladkor, dala nam bo energijo in počutili se boste dobro.

Kaki je zakladnica vitaminov, vitamin A, notri ima flavonoide, to je predstopnja C vitamina, zaščitne snovi, dobro živilo, ki ga kombiniramo z drugimi dobrimi živili. Sir je beljakovina in tudi malo maščoba. Maščobe niso tako slabe, saj naše celice so narejene iz maščob.

Če sedaj pogledamo celično membrano, ki je sestavljena iz maščobe in beljakovinski vhod, potem spet maščobe in spet beljakovinski vhod. Da te beljakovinske vhode podmažemo, mi potrebujemo dobre maščobe npr. Omega 3 in zato v istem obroku pojemo orehe.

Vse lahko jemo, pomembne so le kombinacije. Prvi zakon zdravega prehranjevanja je, da jejte na dve uri pa pol do tri ure, saj če boste začeli izpuščati obroke, se vam bo dogajalo to in sicer: cilj je, da sladkor ostane cel dan v ravnovesju, se pravi da pojemo na vsake toliko časa en obrok. Ko pa določen obrok spustimo, se zgodi, da nam začne sladkor padati in pridemo do točke, ko nam dobesedno nastane luknja v našem želodcu.

Pomembno je da kombiniramo hrano in da znamo kombinirati. Priporočam vam, da v moji knjigi Ko imajo hormoni žur poiščete rumeno poglavje, kjer imate vse to opisano. Posnela bom še več videov v tej smeri, glede kombinacij in kako kombinirati.

Kar pa vam vsekakor priporočam je, da dodajate Omega 3, ker naše celice potrebujejo dobro maščobo. Omega 3 maščobna kislina spodbuja hormone, ki topijo maščobe na trebuhu, spodbuja rastni hormon, spodbuja nastajanje hormona sreče.
Omega 3 najdemo ribjem olju. Ampak vse ribje olje ni dobro, lahko poiščete dober vir ribjega olja, bodite pa samo pozorni na to, da piše, da je medcelična direfenciacija, to pomeni, da je čisti vir omega 3. To je najbolj pomembna zadeva, saj na tak način dobimo dobre maščobe, ki delujejo na dobro delovanje našega telesa. Naslednja stvar pa je C vitamin in zato je tudi pomembno sadje. Tukaj vam priporočam kislo sadje. Recimo limone imajo glikemični indeks 20, ribez 15 in če zmešamo navadni jogurt z zamrznjenim ribezom imate zdrav obrok z majhno vrednostjo glikemičnega indeksa.

In še en namig pri hrani. Če ste neprestano lačni, dejte jesti korenček ampak svežega, ker kuhan korenček ima zelo visok glikemični indeks in sicer 85, svež korenček pa ima samo 15.
Ta teden sem govorila z enim gospodom in on odklanja večerje. Ima tudi majhen problem okrog trebuha, malo slabo spi, ampak ima zakoreninjeno nekje v glavi, da večerje pa ne.
Večerja je pametna zadeva, in če dam en primer za večerjo; vloženi inčuni, čez stisnete ogromno limone – 2, dodate 3-4 žlice olivnega olja ter poleg dodate še nekaj zelenjave in to je zelo dober obrok. Jaz poleg včasih pojem olive ali pa kumarice in malo polnozrnatega kruha.

Ni cilj da stradamo, da si odtegujemo hrano ampak cilj je, da uživamo v dobri hrani. Dobra hrana spodbuja dobre hormone, ti hormoni pa povzročajo dobro počutje in pomlajevanje.
Vse lepo vam želim in poskrbite zase.