Depresija, vnetja in dobre maščobe

Mar 16, 2022 | Zdravje

Pozdravljeni, z vami sem Minka Gantar in danes bo naključno sporočilo iz knjige Ko imajo hormoni žur.

Odprlo se mi je na strani 260 in sicer “Vpliv dobrih maščob na naše zdravje.”

To je kar pomembna zadeva, saj komur manjka dobrih maščob pomeni, da zariba.
Če si predstavljamo, da imamo vrata in vrata, ki dolgo časa niso podmazana oziroma niso v uporabi, zaribajo. Ravno tako je tudi z našimi sklepi. Sklepi, ki jim manjka dobrih maščob, postanejo trdi, okorni, ni pretoka in začnejo boleti in otekati. Vi seveda lahko greste k zdravniku in dobite diagnozo. Dejstvo je, da moramo razumeti, da celice, ki zadržujejo v sebi tekočino, nabreknejo in je potrebno celice odpreti in tukaj so ključne dobre maščobe.
Vse dobre maščobe nimajo enakih funkcij in pogosto poslušam ljudi, ki jemljejo Omego 3 ampak ne vidijo napredka. Zelo bistveno je, da preverite sestavo Omega 3 in če na sestavi piše vir omega 3 maščobnih kislin je recimo laneno seme, laneno seme je rastlina in ja, vsebuje omega 3 maščobno kislino, ampak, ker smo premalo izobraženi v tej smeri, je pomembno nekaj vedeti. Omega 3 vsebuje 8 različnih maščobnih kislin in samo ena frakcija, torej A maščobna kislina je iz rastlin, je omega 3, ampak ni proti vnetjem, ni proti holesterolu, ni proti pritisku.

Komur manjka dobrih maščob ima bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, ima pogoste glavobole, vrtoglavice, ima hormonsko neravnovesje, ima težave s srcem in ožiljem, ne more shujšati, lahko se pojavi depresija, nasilno vedenje, bipolarna motnja, povišan krvni tlak, boleče menstruacije, luskavice.
Otroci, ki jim manjka dobrih maščob imajo motnjo pozornosti, hiperaktivnosti.

Omega 3 maščobna kislina deluje na celične membrane in celične membrane so povsod po telesu in potrebujemo, da jih zmehča. Deluje proti vnetjem, ker zavira snov homocistein. Homocistein nastaja npr. kot dim ko kurimo in če bi kurili vlažno veje, bi nastalo ogromno dima ter nič toplote in prav ta dim pogasimo z omego 3.

V hrani lahko dobite omego 3 npr v rastlinskem hladno stiskanem olju, ampak ta ne delujejo proti vnetjem, ta odpirajo celično membrano.
Za pogastit vnetja pa potrebujemo vir maščobnih kislin iz rib oziroma morskih alg, rakcev.
Kje pa sedaj dobiti prečiščeno zadevo, saj pri Omega 3 je zopet dvorezni meč. Lahko kupite zelo dobro oziroma piše vir omega 3 1000mg 1 kapsula na dan ampak če ne piše na deklaraciji, da ima postopek čiščenja težkih kovin, je velika verjetnost da je omega 3 narejena iz obmorskih mehkužcev ali iz morskega psa. Vemo pa, da sploh morski psi so zadnji v prehranjevalni verigi in živo srebro se samo kopiči in s tem ko stisnejo to olje, mi dobimo tudi težke kovine. Zato tudi ni priporočljivo tunino jest pogosto ker recimo morske ribe kot so tuna, vsebuje omega 3, ampak če boste to jedli večkrat kot 1 na teden se zgodi, da lahko predozirate živo srebro.
Dober vir omega 3 so vloženi inčuni in v knjigi Ko ima življenje žur imate tudi dober recept.

Kaj pa je še pomembno pri Omega 3? Dobre maščobe so ključne za ženske, ki želijo zanositi, ki ne želijo imeti poporodne depresije in vpliva tudi na razvoj otrokovih možganov. Deluje tudi na sklepe med nosečnostjo tako da res priporočam Omega 3, katero najdete tudi na moji spletni strani in s kodo ZDRAVJE prejmete popust.

Še eno sporočilo iz kart Prehod v novo dobo:
Pripadnost – Sem človek, sem bitje svetlobe, ki deluje v dobrobit vseh. Čeprav je včasih videti, da so me zapustili, se zavedam, da nikoli nisem sama. Vse stvarstvo me podpira. Prepuščam se toku življenja. Obdaja me narava, prepuščam se zvokom življenja. Objema me izobilje. Jaz sem del velike slike, del mogočnega procesa.

Uživajte in naj se v vašem življenju zgodi čudež vsega dobrega.